Niedziela
1. Barszcz burakowy w filiżankach. Pasztet z szynki.
Cielęcina pieczona z sałatą zieloną. Budyń kawowy.
2. Kapuśniak. Kiełbasy z sosem z piwa i kartofle przecierane.
Mazurki.
Poniedziałek
1. Rosół włoski z jarzynami. Paszteciki w naleśnikach.
Sztuka mięsa z piklami. Prosię pieczone z nadzieniem. Legumina z kwaśnej śmietany.
2. Zupa grochowa z grzankami. Rozbratle z kartoflami podane
w rondlu. Legumina z kaszki z sosem
waniljowym.
Wtorek
1. Zupa szczawiowa z jajkami. Potrawa z mostków cielęcych z
sosem rakowym, okładana krokietami z kartofli lub szparagami. Indyk pieczony z
kasztanami i sałata z czerwonej kapusty. Krem śmietankowy z wanilją.
2. Rosół z makaronom. Sztufada z jarzynami. Kruche ciastka z
marmeladą z jabłek.
Środa
1. Zupa z ryb z kluskami. Kotlety z ryb z sosom
musztardowym. Fasola z masłem. Pyza z konfiturami.
2. Zupa z suszonych śliwek z kartoflami. Karasie smażone.
Legumina z ryżu.
Czwartek
1. Buljon w filiżankach. Auszpik z prosięcia. Polędwica z
sosem truflowym. Legumina czekoladowa.
2. Rosół z kaszką. Sztuka mięsa z ćwikłą. Makaron z szynką
zapiekany.
Piątek
1. Zupa grzybowa z kluseczkami. Jajka sadzone z kaszką.
Kotlety z ryb z sosem kaparowym. Legumina z jabłek we francuskiem cieście.
2. Zupa kartoflana ze śmietaną. Groch szablasty z sosem na
kwaśno. Pyza z konfiturami.
S o b o t a .
1. Polewka z piwa. Paszteciki z jaj. Karp pieczony z kapustą.
Strudel drożdżowy z marmeladą lub powidłami.
2. Barszcz burakowy ze śmietaną i kartofle. Kluski na
drożdżach, albo kartoflane. Kompot z suszonych gruszek i śliwek.
Dobra Gospodyni. 1908 R.8 nr12