niedziela, 26 stycznia 2014

DYSPOZYCJA OBIADÓW na cały tydzień 23 stycznia 1904

Niedziela. 1) Zupa z jarzyn, polędwica z makaronem, perliczki z sałatą, galareta z wina.
2) Rosół z pasztecikami, prosię pieczone z kapustką, suflet cytrynowy.

Poniedziałek. 1) Zupa szczawiowa, pasztet ze zwierzyny, huzarska pieczeń z sałatą, ciastka owocowe. 2) Krupnik polski, zając z buraczkami.

Wtorek. 1) Zupa pomidorowa, sztuka mięsa zapiekana, barania pieczeń z sałatą, krem palony.
2) Czernina z kluseczkami, cielęce sznycle z jarzynami.

Środa. 1) Zupa cytrynowa, móżdżek w naleśnikach, sarnia pieczeń z sałatą, jabłka opiekane.
2) Grochowa zupa, kiełbasa z kapustką.

Czwartek. 1) Barszcz z uszkami, vinegrette z cielęcej główki, indyk z sałatą, krem pomarańczowy.
2) Rosół z kaszką, zrazy z kartofelkami.

Piątek. 1) Zupa z lina (przepis), sandacz z wody z masłem, karasie pieczone z sałatą, pianka
waniljowa. 2) Zupa grzybowa, ryba smażona z borówkami.

Sobota. 1) Polewka z wina, majonez z ryby,karp na szaro, omlet z konfiturami.
2) Zupa kartoflana, jaja twarde w chrzanie śmietanowym.

Na podstawie: Dobra Gospodyni, 23 stycznia 1904


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skomentuj, proszę :)