![]() |
Robert D. Wilki, Pstrąg, cietrzew, pomidory, 1877, fragment |
Duże równe pomidory zerznąć z wierzchu niewiele, wybrać pestki z mięśnią i ile się da, pestki odrzucić, zrobić farsz z mięsa wieprzowego surowego lub wołowego gotowanego jak na pierogi zwyczajne, biorąc masło, żółtko, bułkę, tarkę, sól, pieprz i tyle czosnku tartego co łepek od szpilki, dołożyć ową miazgę do pomidorów, wymieszać, napełnić pomidory, przykryć denkami i ułożywszy na półmisek oliwą obficie wysmarowany wstawić do pieca, gdy się zapieką są dobre. Podać na jarzynę. L.C.*
Bluszcz. 21 sierpnia 1890
* Pod inicjalami L.C. kryje się Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autka książek kulinarnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Skomentuj, proszę :)