piątek, 22 sierpnia 2014

Pomidory nadziewane



Robert D. Wilki, Pstrąg, cietrzew, pomidory, 1877, fragment

Duże równe pomidory zerznąć z wierzchu niewiele, wybrać pestki z mięśnią  i ile się da, pestki odrzucić, zrobić farsz z mięsa wieprzowego surowego lub wołowego gotowanego jak na pierogi zwyczajne, biorąc masło, żółtko, bułkę, tarkę, sól, pieprz i tyle czosnku tartego co łepek od szpilki, dołożyć ową miazgę do pomidorów, wymieszać, napełnić pomidory, przykryć denkami i ułożywszy na półmisek oliwą obficie wysmarowany wstawić do pieca, gdy się zapieką są dobre. Podać na jarzynę. L.C.*

Bluszcz. 21 sierpnia  1890

* Pod inicjalami L.C. kryje się Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autka książek kulinarnych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skomentuj, proszę :)