![]() |
kuchnia tzw. angielka - ilustracja z książki Marii Ochorowicz-Monatowej -Uniwersalna książka kucharska..., 1913 |
Poniedziałek. 1) Zupa z włoszczyzny, nóżki cielęce obsmażane, rozbef z garniturem, krem kawowy.
2) Rosół z kluseczkami, zrazy zawijane z kaszą.
Wtorek 1) Zupa szczawiowa, ozór na szaro z winem, kurczę pieczone z sałatą, suflet cytrynowy.
2) Zupa cytrynowa, huzarska pieczeń z kapustą.
Środa. 1) Zupa rybna, krokiety z makaronem, lin po nelsońsku, budyń z bułki.
2) Zaciereczka na wodzie, kotlety z kartofli z sosem kaparowym.
Czwartek. 1) Rosół z pasztecikami, vol-au- vent z drobiu, sarnia pieczeń z sałatą, legumina
parzona.
2) Zupa ogórkowa ze śmietaną, makaron z parmezanem.
Piątek 1) Rosół z ryb z sago, szczupak z pieca ze śmietaną, okonie smażone z sałatą, krem
pomarańczowy.
2) Kartoflanka ze śmietaną, fasola z sosem rumianym na słodko.
Sobota 1) Zupa owocowa z grzaneczkami, karp z wody z sosem mąjonezowyrn, sandacz smażony z sałatą, ciastka owocowe.
2) Kaszka z masłem, jaja w szarym sosie, z kartofelkami.
Jaja w szarym sosie według czasopisma Orędownik (ilustrowane pismo narodowe i katolickie) z dnia 25 lutego 1934
Sos szary: dwie łyżki masła zarumienić w rondelku dobrze z 3 ma łyżkami mąki, rozprowadzić 2 szklankamI wywaru z jarzyn i zagotować. Wcisnąć pół cytryny, albo wlać octu do smaku, osolić, ocukrzyć, dodać 2 łyżki karmelu dla koloru i zagotowac parę razy.
Osobno ugotować jajka na twardo, obrać, poprzekrawać ; zalane sosem podać w salaterce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Skomentuj, proszę :)