Poniedziałek
Zupa z marynowanego szczawiu z
grzankami. Sztufada z jarzynami. Zając pieczony z kompotami. Szarlotka w
kruchem cieście.
Czarnina z kluseczkami. Gęś
pieczona z buraczkami. Kaszka zapiekana z sosem wiśniowym.
Wtorek
Zupa rumiana (Julienne). Sztuka
mięsa z ogórkami. Polędwica wieprzowa z bura kami i kompot ze śliwek. Galareta
migdałowa.
Rosół z pulpetami. Sztuka mięsa z
ćwikłą. Kiełbasa smażona z kapustą. Krucbe ciastka z konfiturą.
Środa
Zupa neapołitańska. Pierożki z mięsem
duszone w buljonie. Pieczeń cielęca z beszamelem. Legumina z chleba razowego z
sosem czekoladowym.
Zupa grochowa z grzankami.
Pekeflejsz z chrzanem. Grzybek z sosem.
Czwartek
Zupa żółwiowa z główki cielęcej.
Kotlety wołowe z sosem kaparowym. Jarzyny z formy. Jarząbki lub kuropatwy
pieczono z kompotem.
Zupa grzybowa z kluseczkami.
Pieczeń wołowa duszona z kartoflami. Budyń z bułki.
Piątek
Zupa z ryb z kluskami. Kotlety z
ryb z sosem musztardowym. Fasola z masłem. Pyza z konfiturami.
Zupa z suszonych śliwek z
kartoflami. Karasie smażone. Legumina z ryżu.
Sobota
Zupa grzybowa z pasztecikami w
kruchem cieście. Liny po nelsońsku. Bliny z bitą śmietaną.
Barszcz ze śmietaną. Kotlety z
kartofli i sos korniszonowy. Naleśniki drożdżowe z konfiturami.
Niedziela
Rosół z pulpetami. Pasztet z ryb
z sosem pieczarkowym. Jarmuż z kasztanami. Kaczki pieczone z kompotem. Ciastka
ptysiowe z kremem.
Zupa pomidorowa. Cielęcina ze
słodkiem nadzieniem i sałata z kapusty. Faworki.
Dobra Gospodyni. 1908 R.8 nr12
Dobra Gospodyni. 1908 R.8 nr12
Dobra Gospodyni. 1908 R.8 nr12
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Skomentuj, proszę :)