sobota, 26 marca 2016

Dyspozycja obiadów na cały tydzień (z 27 marca 1908)



Niedziela
1. Barszcz burakowy w filiżankach. Pasztet z szynki. Cielęcina pieczona z sałatą zieloną. Budyń kawowy.
2. Kapuśniak. Kiełbasy z sosem z piwa i kartofle przecierane. Mazurki.
Poniedziałek
1. Rosół włoski z jarzynami. Paszteciki w naleśnikach. Sztuka mięsa z piklami. Prosię pieczone z nadzieniem. Legumina z kwaśnej śmietany.
2. Zupa grochowa z grzankami. Rozbratle z kartoflami podane w rondlu. Legumina z kaszki z sosem
waniljowym.

Wtorek
1. Zupa szczawiowa z jajkami. Potrawa z mostków cielęcych z sosem rakowym, okładana krokietami z kartofli lub szparagami. Indyk pieczony z kasztanami i sałata z czerwonej kapusty. Krem śmietankowy z wanilją.
2. Rosół z makaronom. Sztufada z jarzynami. Kruche ciastka z marmeladą z jabłek.

Środa
1. Zupa z ryb z kluskami. Kotlety z ryb z sosom musztardowym. Fasola z masłem. Pyza z konfiturami.
2. Zupa z suszonych śliwek z kartoflami. Karasie smażone. Legumina z ryżu.

Czwartek
1. Buljon w filiżankach. Auszpik z prosięcia. Polędwica z sosem truflowym. Legumina czekoladowa.
2. Rosół z kaszką. Sztuka mięsa z ćwikłą. Makaron z szynką zapiekany.

Piątek
1. Zupa grzybowa z kluseczkami. Jajka sadzone z kaszką. Kotlety z ryb z sosem kaparowym. Legumina z jabłek we francuskiem cieście.
2. Zupa kartoflana ze śmietaną. Groch szablasty z sosem na kwaśno. Pyza z konfiturami.

S o b o t a .
1. Polewka z piwa. Paszteciki z jaj. Karp pieczony z kapustą. Strudel drożdżowy z marmeladą lub powidłami.
2. Barszcz burakowy ze śmietaną i kartofle. Kluski na drożdżach, albo kartoflane. Kompot z suszonych gruszek i śliwek.



Dobra Gospodyni. 1908 R.8 nr12

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skomentuj, proszę :)