sobota, 12 marca 2016

Dyspozycja obiadów na cały tydzień. (z 13 marca 1908)




Niedziela
1. Rosół z makaronem. Sztuka mięsa i chrzan za śmietaną. Pieczeń cielęca z beszamelem i sałata z czerwonej kapusty. Tort hiszpański  czyli bezy z bitą śmietaną.  
2. Barszcz burakowy. Pieczeń huzarska z kapustą i kartoflami. Bliny na drożdżach z konfiturami.  
Poniedziałek
1. Zupa pomidorowa. Paszteciki na muszelkach. Mostki cielęce z ryżem. Pieczeń  wołowa z rożna. Galareta ponczowa.  
2. Rosół z kluseczkami. Zrazy nelsońskie z kaszką perłową. Strudel z kruchego ciasta z powidłami.  
Wtorek
1. Barszcz burakowy z pasztecikami.  Zrazy z garnka z kaszką. Kury pieczone z masłem  sardelowem i sałata z selerów gotowanych. Kasztany przecierane ze słodką bitą śmietaną.
2. Zupa kartoflana. Befsztyk z chrzanem skrobanym. Ciastka kruche z marmoladą z jabłek.
Środa
1. Zupa szczawiowa z jajkami. Stokfisz  po kapucyńsku. Liny smażone z sałatą z surowej kapusty. Racuszki smażone z konfiturami.  
2 Zupa rumfordzka z grzaneczkami. Karp z kartofelkami. Naleśniki z serem.  
Czwartek
1. Rosół z pulpetami. Potrawa z  kur z sosem pieczarkowym, okładana krokietami z  kartofli. Polędwica z kompotami. Ryż z bitą śmietaną.  
2. Kapuśniak z kartoflami. Kotlety cielęce z kompotem ze śliwek. Legumina z kaszki.  
Piątek
1.  Kalteszal z piwa. Szczupak w  majonezie. Knedle z kartofli. Karasie smażone z chrzanem ze śmietaną. Andruty z konfiturami.  
2. Zupa grzybowa. Leszcz smażony ze śledzi z  kartoflami smażonemi. Pierogi leniwe z serem.  
Sobota
1. Kapuśniak z grzybami i puree z  kartofli. Karasie ze śmietaną. Bliny z kawiorem. Ciastka francuskie z kremem.  
2. Zupa rybna albo barszcz ze śmietaną. Szczupak z chrzanem, albo kluski na drożdżach. Kompot  z suszonych gruszek i śliwek.    

 Dobra Gospodyni. 13 marca 1908 R.8 nr10 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skomentuj, proszę :)