Niedziela
1. Rosół z makaronem. Sztuka mięsa i chrzan za śmietaną.
Pieczeń cielęca z beszamelem i sałata z czerwonej kapusty. Tort hiszpański czyli bezy z bitą śmietaną.
2. Barszcz burakowy. Pieczeń huzarska z kapustą i kartoflami.
Bliny na drożdżach z konfiturami.
Poniedziałek
1. Zupa pomidorowa. Paszteciki na muszelkach. Mostki cielęce
z ryżem. Pieczeń wołowa z rożna.
Galareta ponczowa.
2. Rosół z kluseczkami. Zrazy nelsońskie z kaszką perłową. Strudel
z kruchego ciasta z powidłami.
Wtorek
1. Barszcz burakowy z pasztecikami. Zrazy z garnka z kaszką. Kury pieczone z
masłem sardelowem i sałata z selerów
gotowanych. Kasztany przecierane ze słodką bitą śmietaną.
2. Zupa kartoflana. Befsztyk z chrzanem skrobanym. Ciastka
kruche z marmoladą z jabłek.
Środa
1. Zupa szczawiowa z jajkami. Stokfisz po kapucyńsku. Liny smażone z sałatą z surowej
kapusty. Racuszki smażone z konfiturami.
2 Zupa rumfordzka z grzaneczkami. Karp z kartofelkami.
Naleśniki z serem.
Czwartek
1. Rosół z pulpetami. Potrawa z kur z sosem pieczarkowym, okładana krokietami
z kartofli. Polędwica z kompotami. Ryż z
bitą śmietaną.
2. Kapuśniak z kartoflami. Kotlety cielęce z kompotem ze
śliwek. Legumina z kaszki.
Piątek
1. Kalteszal z piwa.
Szczupak w majonezie. Knedle z kartofli.
Karasie smażone z chrzanem ze śmietaną. Andruty z konfiturami.
2. Zupa grzybowa. Leszcz smażony ze śledzi z kartoflami smażonemi. Pierogi leniwe z serem.
Sobota
1. Kapuśniak z grzybami i puree z kartofli. Karasie ze śmietaną. Bliny z kawiorem.
Ciastka francuskie z kremem.
2. Zupa rybna albo barszcz ze śmietaną. Szczupak z chrzanem,
albo kluski na drożdżach. Kompot z
suszonych gruszek i śliwek.
Dobra Gospodyni. 13 marca 1908 R.8 nr10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Skomentuj, proszę :)