Niedziela 1. Zupa
szczawiowa z jajkami faszerowanemi.
Potrawa z kur z pieczarkowym sosem okładana krokietami z kartofli. Pieczeń wołowa
z sałatą. Legumina z kasztanów. 2.
Krupnik. Klops zapiekany w kartoflach z sosem rumianym. Budyń z bułki z sosem
czekoladowym.
Poniedziałek. 1.
Rosół z pasztecikami. Sztuka mięsa z
jarzynkami. Kotlety cielęce w papilotach z makaronem włoskim. Ciastka ptysiowe
z kremem. 2. Czernina
z kluseczkami. Potrawa z kaczek z sosem
grzybowym ze śmietaną. Grzybek z konfiturą. ·
Wtorek 1. Barszcz burakowy z uszkami w kruchem cieście. Zrazy zawijano z kaszką.
Jarząbki z kompotem. Legumina z kwaśnej
śmietany. 2. Rosół z kaszką krajaną. Sztufada z sosem rumianym
ostrym z kartoflami. Pierogi ruskie z mięsem lub konfiturami.
Środa 1. Zupa z ryb
klarowna z francuskiemi kluskami. Karp na szaro. Bliny z kawiorem. Legumina z maku. 2. Zupa grochowa z wyzigą. Śledzie
smażone z nadzieniem i sosem kaparowym.
Placuszki na oleju.
Czwartek 1. Zupa żółwiowa z główki cielęcej. Paszteciki z
farszem mięsnym. Befsztyk po angielsku z chrzanem i kartofelkami na parze.
Nóżki cielęce, w cieście smażone i
kompot ze śliwek. 2. Barszcz burakowy z kartoflami. Kotlety wołowe
bite z chrzanem i kapustą. Grzanki z powidłami.
Piątek 1. Kalteszal z
piwa. Majonez z sandacza. Jarzyny z
formy. Karasie smażone z chrzanem. Naleśniki drożdżowe z marmoladą z jabłek. 2.
Zupa szczawiowa z grzaneczkami. Puree z kartofli z sosem korniszonowym, lub
sadzonemi jajami. Biszkopciki z
konfiturami.
Sobota 1. Zupa grzybowa z pasztecikami z grzybów. Groszek zielony konserwowany z
sosem rakowym i grzankami. Karp pieczony
z nadzieniem i sałata z kartofli ze śledziem.
Andruty z bitą śmietaną. 2. Zupa
kartoflana ze śmietaną. Pierogi ruskie z
kapustą i grzybami. Legumina parzona z sokiem malinowym.
Dobra Gospodyni. 6 marca 1908 R.8 nr9
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Skomentuj, proszę :)