sobota, 5 marca 2016

Dyspozycja obiadów na cały tydzień (z 6 marca 1908)



Niedziela  1. Zupa szczawiowa z jajkami  faszerowanemi. Potrawa z kur z pieczarkowym sosem  okładana krokietami z kartofli. Pieczeń wołowa  z sałatą. Legumina z kasztanów.   2. Krupnik. Klops zapiekany w kartoflach z sosem rumianym. Budyń z bułki z sosem czekoladowym.   

Poniedziałek.  1. Rosół z pasztecikami.  Sztuka mięsa z jarzynkami. Kotlety cielęce w papilotach z makaronem włoskim. Ciastka ptysiowe z  kremem.   2. Czernina z kluseczkami. Potrawa z kaczek z  sosem grzybowym ze śmietaną. Grzybek z konfiturą.  ·  

Wtorek 1. Barszcz burakowy z uszkami w  kruchem cieście. Zrazy zawijano z kaszką. Jarząbki  z kompotem. Legumina z kwaśnej śmietany.   2. Rosół z kaszką krajaną. Sztufada z sosem rumianym ostrym z kartoflami. Pierogi ruskie z mięsem  lub konfiturami.   

Środa  1. Zupa z ryb klarowna z francuskiemi kluskami. Karp na szaro. Bliny z kawiorem.  Legumina z maku. 2. Zupa grochowa z wyzigą. Śledzie smażone z  nadzieniem i sosem kaparowym. Placuszki na oleju.   

Czwartek 1. Zupa żółwiowa z główki cielęcej. Paszteciki z farszem mięsnym. Befsztyk po angielsku z chrzanem i kartofelkami na parze. Nóżki  cielęce, w cieście smażone i kompot ze śliwek.   2. Barszcz burakowy z kartoflami. Kotlety wołowe bite z chrzanem i kapustą. Grzanki z powidłami.  

Piątek  1. Kalteszal z piwa. Majonez z  sandacza. Jarzyny z formy. Karasie smażone z chrzanem. Naleśniki drożdżowe z marmoladą z jabłek.     2. Zupa szczawiowa z grzaneczkami. Puree z kartofli z sosem korniszonowym, lub sadzonemi jajami.  Biszkopciki z konfiturami.  

Sobota 1. Zupa grzybowa z pasztecikami  z grzybów. Groszek zielony konserwowany z sosem  rakowym i grzankami. Karp pieczony z nadzieniem  i sałata z kartofli ze śledziem. Andruty z bitą śmietaną.  2. Zupa kartoflana ze śmietaną. Pierogi ruskie  z kapustą i grzybami. Legumina parzona z sokiem  malinowym.    




Dobra Gospodyni. 6 marca 1908 R.8 nr9

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skomentuj, proszę :)