sobota, 19 marca 2016

Dyspozycja obiadów na cały tydzień (z 20 marca 1908)



Niedziela
1. Rosół z jarzynkami. Sztuka mięsa i chrzan ze śmietaną. Indyk pieczony z sałatą.  Krem kawowy.  
2. Barszcz burakowy. Pekeflejsz z chrzanem. Budyń z bułek z sosem czekoladowym.    

Poniedziałek
1. Zupa ze świeżego szczawiu  z jajkami faszerowanemu Zrazy z cielęciny z kaszką  na sypko. Rost-beef z sałatą z kartofli ze śledziem  i jabłkami. Galareta pomarańczowa.  
2. Rosół z kartoflami. Sztuka mięsa z ćwikłą. Makaron z szynką

Wtorek
1. Buljon w filiżankach. Pasztet z  szynki z sosem musztardowym. Pieczeń cielęca z beszamelem i kompoty mieszane. Ciastka francuskie z  jabłkami.  
2. Zupa grochowa. Zrazy zawijane z kaszką tatarczaną. Kruche obwarzanki z konfiturami.

Środa
1.Zupa z jarzyn, sandacz w auszpiku  z sosem majonezowym, lin smażony z kartoflami, budyń cytrynowy
 2. Kartoflanka, sielawy smażone, budyń z ryżu.   

Czwartek
1.Zupa neapolitańska. Paszteciki  z móżdżków w konchach. Pieczeń wieprzowa z sosem powidłowym. Legumina z jabłek.
2. Rosół z kluseczkami lanemi. Potrawa z cielęciny z sosem pomidorowym i kaszka drobna. Pyza  na parze.    

Piątek
1.Zupa pomidorowa. Liny po nelsońsku  i kartofle przecierane. Bliny z masłem. Ryż z bitą  śmietaną.  2. Zupa z piwa Ryba smażona z chrzanem. Strudel drożdżowy.   

Sobota
1.Barszcz ze śmietaną, kotlety z ryby z groszkiem, okonie smażono z sałatą, krem maraskinowy .
 2. Zupa z ryżu, kulibiak, legumina śmietankowa.    


Dobra Gospodyni. 1908 R.8 nr11

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skomentuj, proszę :)