Niedziela
1. Rosół z jarzynkami. Sztuka mięsa i chrzan ze śmietaną.
Indyk pieczony z sałatą. Krem kawowy.
2. Barszcz burakowy. Pekeflejsz z chrzanem. Budyń z bułek z
sosem czekoladowym.
Poniedziałek
1. Zupa ze świeżego szczawiu z jajkami faszerowanemu Zrazy z cielęciny z
kaszką na sypko. Rost-beef z sałatą z
kartofli ze śledziem i jabłkami.
Galareta pomarańczowa.
2. Rosół z kartoflami. Sztuka mięsa z ćwikłą. Makaron z
szynką
Wtorek
1. Buljon w filiżankach. Pasztet z szynki z sosem musztardowym. Pieczeń cielęca z
beszamelem i kompoty mieszane. Ciastka francuskie z jabłkami.
2. Zupa grochowa. Zrazy zawijane z kaszką tatarczaną. Kruche
obwarzanki z konfiturami.
Środa
1.Zupa z jarzyn, sandacz w auszpiku z sosem majonezowym, lin smażony z kartoflami,
budyń cytrynowy
2. Kartoflanka,
sielawy smażone, budyń z ryżu.
Czwartek
1.Zupa neapolitańska. Paszteciki z móżdżków w konchach. Pieczeń wieprzowa z sosem
powidłowym. Legumina z jabłek.
2. Rosół z kluseczkami lanemi. Potrawa z cielęciny z sosem
pomidorowym i kaszka drobna. Pyza na
parze.
Piątek
1.Zupa pomidorowa. Liny po nelsońsku i kartofle przecierane. Bliny z masłem. Ryż z
bitą śmietaną. 2. Zupa z piwa Ryba smażona z chrzanem. Strudel
drożdżowy.
Sobota
1.Barszcz ze śmietaną, kotlety z ryby z groszkiem, okonie
smażono z sałatą, krem maraskinowy .
2. Zupa z ryżu,
kulibiak, legumina śmietankowa.
Dobra Gospodyni. 1908 R.8 nr11
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Skomentuj, proszę :)