sobota, 15 lutego 2014

DYSPOZYCJA OBIADÓW na cały tydzień 13 lutego 1904 oraz przepis na różowe pierożki

Niedziela 1) Zupa selerowa, prosię w galarecie, sarnia pieczeń z sałatą, legumina migdałowa. 2) Barszcz z uszkami, cielęca pieczeń z sałatą.

Poniedziałek. 1) Zupa szczawiowa, kartofelki z groszkiem, kapłon z sałatą, ciasteczka z kremem. 2) Zupa grochowa z grzaneczkami, rosbef z kartofelkami.

Wtorek. 1) Kapuśniak, polędwica z rożna z garniturem, budyń z sera.2) Krupnik polski, schab pieczony z kapustą.

Środa. 1) Zupa owocowa, ryba w majonezie, ryba pieczona z sałatą, legumina parzona. 2) Polewka z piwa, jaja faszerowane z jarzynką.

Czwartek. 1) Czarnina z kluseczkami, zrazy nelsońskie z sałatą, ciastka owocowe. 2) Rosół z kluseczkami, sztuka mięsa zapiekana.

Piątek. 1) Polewka z wina, węgorz w galarecie, liny smażone z sałatą, omlet z konfiturami. 2) Zupa z ryb z kluseczkami, pierogi zawijane z serem.

S o b o t a. 1) Zupa pomidorowa, leszcz na szaro, karasie pieczone z sałatą, pierożki różowe z twarogu. 2) kaszka z masłem, kluseczki z owocem suszonym.


Dobra Gospodyni, 13 lutego 1904


Przepis na różowe pierożki :)


Izdebska, Jadwiga, Polska kuchnia i śpiżarnia : praktyczny podręcznik zawierający 1550 przepisów kuchennych i gospodarskich (z uwzględnieniem potraw jarskich), pieczenie ciast, przyrządzanie konfitur, konserwów[!], marynat i t. p. oraz dyspozycje obiadów, śniadań i kolacji zwyczajnych i wystawnych, 1905, Warszawa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skomentuj, proszę :)