sobota, 1 lutego 2014

DYSPOZYCJA OBIADÓW na cały tydzień 30 stycznia 1904


Niedziela. 1) Zupa pomidorowa z pasztecikami w kruchem cieście, udziec sarni z jarzynami, perliczki z sałatą, suflet z morel. 2) Rosół z kluseczkami, polędwica z czerwoną kapustką, krem pomarańczowy.

Poniedziałek. 1) Zupa szczawiowa, kotleciki z groszkiem, prosię pieczone z sałatą, galareta mrożona. 2) Barszcz z uszkami, cielęca pieczeń z sałatą.

Wtorek. 1) Zupa rumiana z ryżem, majonez z pulardy, rozbef z sałatą, ciastka z jabłkami. 2) ,Kapuśniak, szynka na gorąco z chrzanem.

Środa. 1) Zupa rybna, sandacz z wody z masłem, suflet z jabłek. 2) Kleik z ryżu, karp na szaro.

Czwartek. 1) Zupa grzybowa, szczupak w galarecie, Karasie smażone z sałatą, kaszka zapiekana z rodzynkami. 2) Zupa kartoflana, kluseczki z owocem suszonym.

Piątek. 1) Zupa owocowa, leszcz na szaro z winem, jarzynki z grzaneczkami, legumina z ryżu. 2) Kaszka z masłem, ryba faszerowana z kluseczkami.

Sobota 1) Puree z marchwi, węgorz w galarecie, ryba smażona z sałatą, galareta ponczowa 2)Zupa z powideł, kotlety z sandacza.

Na podstawie: Dobra Gospodyni. 30 stycznia 1904

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skomentuj, proszę :)