Niedziela 1) Rosół z pulpetami i pasztecikami, polędwica z rożna z sałatą, budyń czekoladowy.
2) Zupa pomidorowa, kotlety cielęce z kartofelkami.
Poniedziałek. 1) Barszcz z uszkami, majonez z kur, pieczeń cielęca z kompotem.
2) Zupa grochowa, zrazy zawijane z kaszką.
Wtorek. 1) Zupa cytrynowa, potrawa z cielęcego mostku, sarnia pieczeń z kompotem.
2) Krupnik polski, huzarska pieczeń z kapustą.
Środa 1) Zupa kartoflana ze śmietaną, kokilki z ryb, ryba pieczona z sałatą, naleśniki z sokiem.
2) Barszcz zabielany z kartofelkami, kluseczki z suszonym owocem.
Czwartek. 1) Zupa ogórkowa, móżdżki opiekane, rozbef z jarzynami, legumina z kaszki.
2) Kapuśniak, wieprzowe kotlety z kartoflami.
Piątek 1) Zupa z piwa, sandacz z jajkami, pyza z konfiturami.
2) Zupa szczawiowa z jajkami, kotlety z kartofli z sosem korniszonowym.
Sobota 1) Zupa neapolitańska, tartynki z kawiorem albo łososiem, ryba pieczona z sałatą,
omlet z konfiturami.
2) Zupa z ryżu, jajka sadzone z drobną kaszką
Dobra Gospodyni, 6 lutego 1904 roku
Przepisy:
Kotlety z kartofli
Ugotowane lecz nieprzegotowane kartofle odlać, osolić, utrzeć na tarce, wlać dwie łyżki kwaśnej śmietany, jajka, wymieszać dobrze, robić okrągłe kotleciki, maczać w jajku, osypać tartą bułeczką i smażyć na patelni na maśle. Do tego sos korniszonowy lub grzybowy.Sos korniszonowy
Łyżkę masła zarumienić z łyżką mąki i rozprowadzić buljonem.Osobno ugotować w rosole parę korniszonów pokrajanych w plasterki, gdy miękkie zmieszać razem ze smakiem z zaprawą, dodać octu, kawałek cukru, zarumienić karmelem i podać do sztuki mięsa lub kotletów z kartofli lub śledzi.
Przepisy na podstawie książki: Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. 1889
Nigdy nie jadłam kotletów z kartofli, może pora spróbować? :)
OdpowiedzUsuń